Slik kan du refinansiere gjeld med forbrukslån

Slik kan du refinansiere gjeld med forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Mange ser behovet for å ta opp et forbrukslån, denne låntypen kan være nyttig av forskjellige årsaker. Noen vil gjerne ha mer penger i hverdagen å rutte med, mens andre bruker forbrukslånet til investeringer.

Nordmenn flest har et høyt forbruk, derfor er forbrukslån en fin måte å sikre at man har litt ekstra penger tilgjengelig dersom man skulle trenge det.

Spare penger med refinansiering

Begrepet refinansiering har du nok hørt mye om, begrepet benyttes i så og si alle finansielle sammenhenger. Hvorfor? Jo, fordi du kan spare veldig mye penger på å refinansiere.

Ved å refinansiere samler du eksisterende gjeld til ett lån, med bedre vilkår og betingelser slik at du får mindre utgifter hver måned i nedbetalingsperioden.

Ofte får du bedre betingelser dersom du bytter bank, dette kan du uansett bruke som et forhandlingskort med den banken du allerede har. Dersom banken din likevel ønsker deg videre som kunde vil de uansett tilby deg bedre betingelser slik at du ikke bytter bank.

Derfor bør du refinansiere

Se for deg at du sitter med tre kredittkort med et tak på 100.000 kroner på hver, disse betaler du 20% rente på samtidig som du har tatt opp et forbrukslån på 200.000 kroner til 15% rente som løper i 2 år.

Du må betale 60.000 kroner i renter på kredittkortene hvert år og 30.000 kroner i renter på forbrukslånet hvert år. Det betyr at du totalt må ut med 90.000 kroner bare i renter, 8000 kroner hver måned, og dette er før du skal betale avdragene.

Ut i fra dette scenarioet må du betale ekstremt mye penger, så mye at du enkelt kan havne i en situasjon hvor du ikke kan betale ned gjelden i det hele tatt. Gjeld må alltid betales tilbake, og vedlikehold av gjelden vil bare skape en situasjon hvor du ikke evner å kvitte deg med utgiftsposten.

Bedre privatøkonomien med refinansiering

Ved å samle disse lånene i et større forbrukslån på for eksempel 500.000 kroner, slipper du flere fakturaer og du trenger bare å forholde deg til en regning hver måned. Dersom du i tillegg får en rente på 10% på det nye refinansieringslånet, vil du betale 50.000 kroner i renter hvert år, altså nesten halvparten av det du måtte betale tidligere. Dette gir deg en unik mulighet til å betale ned lånet raskere og det blir enklere å bli gjeldfri.

Dersom du betaler ned 40.000 kroner på lånet hvert år har du ikke endret noe hva angår privatøkonomien, da vil du bruke totalt 13 år på å betale ned det du skylder. Til sammenligning kan du betale ned 50.000 kroner samt renter hvert år og være ferdig innen 10 år.

Har du mulighet til å betale enda mer, eksempelvis 150.000 kroner i renter og avdrag per år, vil du være ferdig innen 5 år. Her kan du se hvor godt alternativ et refinansieringslån er, det er ofte nødvendig for deg som har for mye lån å betale på.

Bedre økonomi ved å refinansiere lån

Hvorfor skal jeg refinansiere?

Ved å refinansiere får du en bedre oversikt, bare ett gebyr å forholde deg til, og i aller fleste tilfeller, en lavere rente enn den du har fra før. Du får altså ikke mindre gjeld om du refinansierer, men du får færre utgifter. Du sparer penger som du kan bruke på ytterligere nedbetaling av lånet ditt.

Det er veldig mange banker og långivere som tilbyr refinansiering av lån, men det betyr ikke at alle tilbudene er like gode. Derfor er det både smart og relativt vanlig å søke om refinansiering hos flere tilbydere, da kan du sammenligne flere tilbud. Det er imidlertid en tidkrevende prosess dersom du skal søke hos mange banker selv.

Heldigvis kan Lånepenger.no hjelpe deg med dette. Hos oss kan du sende én søknad som vi videreformidler til hele 13 samarbeidsbanker. Våre tjenester er gratis og helt uforpliktende.

Hvor lang nedbetalingsperiode skal jeg velge for refinansiering?

Den korteste perioden du kan velge i søknaden for et refinansieringslån er 1 år, men du har mulighet til å betale ned hele eller deler av lånet så raskt som du måtte ønske og har mulighet til. Prøv å tilpasse nedbetalingstiden i forhold til hvor mye du har mulighet til å betale hver måned.