Refinansiere med betalingsanmerkning

Kan jeg refinansiere gjeld med betalingsanmerkning?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Kredittkort, smålån, avbetalingsordninger, forbrukslån – det er mange måter å sette seg i gjeld på. Og en høy rente kan til slutt gjøre det vanskelig å håndtere økonomien. Derfor er det både populært og lønnsomt å refinansiere gjeld, slik kan du spare flere tusenlapper i måneden. Men hva skjer dersom du i tillegg har betalingsanmerkninger?

En betalingsanmerkning kan gjør hverdagen utfordrende. Å skaffe seg mobilabonnement, kredittkort eller reiseforsikring blir nærmest umulig. Hvis man er motivert til å rydde opp i økonomien byr dette på enda en utfordring, det er nemlig svært få som tilbyr refinansieringsløsninger til personer med betalingsanmerkninger.

Heldigvis finnes det løsninger også for deg i denne situasjonen.

Derfor er det krevende å søke om lån med betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er på mange måter som en strek på det økonomiske rullebladet ditt. Resultatet gjør at du ikke lengre stiller sterkt hvis du skal få innvilget lån. Långivere gjør alltid en vurdering av din betalingsevne og ser kreditthistorikken din, slik får de full oversikt over registrerte betalingsanmerkninger og føre til at de fleste banker vil gi deg avslag på søknaden din.

Når man skal refinansiere kredittkortgjeld eller smålån gjøres det ofte gjennom et forbrukslån. Slik kan du få bedre renter, og ikke minst færre gebyrer. Refinansiering gjør også at du får en mer oversiktlig privatøkonomi, men forbrukslån er lån uten sikkerhet. Det betyr at banken er opptatt av din betalingsevne. Dersom det foreligger historikk på at du tidligere ikke har klart å håndter økonomien vil du bli ansett som en større risiko og samtlige långivere vil gi avslag på søknader fra personer som blir ansett som en større risiko, derfor må man ofte gå andre veier for å få hjelp.

Hvilke muligheter har jeg?

Kun ett knippe långivere i Norge innvilger lån når du har en betalingsanmerkning. I slike situasjoner er det selvfølgelig andre vilkår som foreligger for at långiveren skal godkjenne søknaden.

Hos Bluestep og Bank2 tilbyr de lån også til deg med betalingsanmerkning, men ett av vilkårene er at det tas pant i boligen din.

Bluestep bedømmer betalingsevnen din på bakgrunn av de personlige forutsetningene dine og de spesialiserer seg primært på boliglån. For at søknaden din skal godkjennes krever de at det stilles pant i boligen eller fritidsboligen din som sikkerhet. Dersom boligen ikke er belånt til det fulle kan dette være en god refinansieringsløsning. Her må du imidlertid ha minst 15% egenkapital til disposisjon.

Bank2 gir også lån selv om du har betalingsanmerkning. De jobber rettet mot personer som trenger refinansiering av ugunstig gjeld. Også her stilles det krav om at banken kan stille pant i boligen din som sikkerhet.

Hvordan slette en betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkningen slettes så fort du har gjort opp for deg. Når du har fått innvilget lån hos en lånetilbyder bør du umiddelbart kvitte deg med betalingsanmerkningen din. Når betalingsanmerkningen er slettet, er alt som det var før du fikk den og du kan søke om refinansiering på lik linje med alle andre.

Det lønner seg ikke å låne mer med pant i bolig enn det som er nødvendig. Finn ut av hvor mye du skylder og søk om dette lånebeløpet.

Noen ganger må du likevel regne med litt saksbehandlingstid før den slettes. Dersom du ønsker å få fortgang i denne prosessen kan det være lurt å kontakte et kredittopplysningsbyrå. Så snart alt er på stell kan du begynne å kikke på ny refinansiering.

Refinansier for bedre vilkår

Når betalingsanmerkningen er borte vil du stille likt som alle andre søkere hos banken. Dette vil si at du vil få tilgang til flere muligheter enn du hadde tidligere med betalingsanmerkningen. Da kan du vurderer et forbrukslån eller søknad om boligkreditt. For å få det mest gunstige forbrukslånet er det lurt å bruke en eller flere anbudssider. Send inn søknaden din til et utvalg långivere på en gang, og i retur mottar du de beste tilbudene. Slik kan du sammenligne og dersom du kan få nedjustert renten bør du gjøre det. Desto færre utgifter du har på gjelden din, jo mer penger sitter du igjen med selv.

Den aller mest gunstige refinansieringsløsningen får du gjennom boligkreditt. Da innvilger banken en kredittramme som går under boliglånet ditt, her er den effektive renten veldig lav og du har også sikring gjennom boligpanten din.

Ha oversikt over egen økonomi

Når du har fått orden på økonomien er det fortsatt noen ting du bør huske på. Unngå ugunstige smålån og forbrukslån. Det er viktig at du ikke pådrar deg noen nye betalingsanmerkninger for som du har opplevd gjør den hverdagen tyngre. Du burde tenke på inntekten din som den eneste pengene du har til disposisjon en god stund fremover.

Det er også en mulighet å ta i bruk det som kalles frivillig kredittsperre. Denne registrerer du enkelt hos et av kredittopplysningsbyråene. Da har du ikke lenger mulighet til å takke ja til handel på kreditt, enten på nett eller i butikk. Noe som kan gjøre det enklere for deg å holde oversikt over pengebruk.

Til slutt er det viktig å huske at all gjeld er ugunstig. Du burde derfor gjøre det du kan for å kvitte deg med den. Det kan det være lurt å starte med å sette opp budsjett over utgiftene dine og slik få en oversikt over hvor mye penger du har til overs hver måned. Er det rom for det kan du spørre banken om å øke det månedlige terminbeløpet og dermed betale ned gjelden raskere. Du gjør deg selv en tjeneste ved å bruke så mye penger som mulig på å nedbetale av gjelden din.