Dette er de vanligste feilene vi gjør når vi søker om forbrukslån

Dette er de vanligste feilene vi gjør når vi søker om forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Forbrukslån blir stadig mer populært blant nordmenn, låneformen er tross alt en rask tilgang til penger dersom man sammenligner med andre typer lån. Forbrukslån er i tillegg et begrep hvor vi finner lån uten sikkerhet og kredittkortlån.

Men hva er de vanligste feilene vi gjør når vi skal ta opp et forbrukslån?

1) Ta en runde med deg selv før du bestemmer deg for å ta opp et lån

Før du tar opp et lån er det viktig at du tenker deg godt om. Å ta opp et lån nærmest på impuls har slått dårlig ut for veldig mange. Da økes sjansene for at du tar opp et lån som du egentlig ikke kan betjene.

Når du vurderer å låne penger bør du tenke gjennom hele aspektet av nettopp det å låne penger. Det er ikke gratis å låne penger, men nøyaktig hvor mye koster det å ta opp det lånet som du ønsker?

Så fort du har takket ja til et forbrukslån kan du anslå at privatøkonomien din har fått en ekstrakostnad på flere tusen kroner i måneden. Mange har råd til kostnaden, mange ser etterhvert at privatøkonomien ikke tåler denne kostnaden.

Det er for eksempel svært skuffende å måtte stå over helgeturer med venner fordi du ikke har råd som følger av nedbetaling av forbrukslån.

Vurder om din privatøkonomi tåler byrden og regn ut når du blir gjeldfri. Har du en stødig inntekt eller kan du vente deg endringer i økonomien på sikt? En negativ endring i økonomien kan føre til at lånebyrden blir for vanskelig å betjene.

Det finnes veldig mange slike eksempler, og det er tøft for de som rammes. Når man mister inntekt samtidig som utgiftene forblir de samme kan man fort miste motet og bli deprimert. Vær derfor oppmerksom på at opptak av lån kan føre til store personlige konsekvenser for både humør, samliv og sinnstilstand. Ta deg god tid slik at du gjør veloverveide valg.

2) Ikke lån mer penger enn det du behøver

Når man tar opp lån gjør man det for å få ekstra penger, men pengene må betales tilbake. Det er størrelsen på lånet, rentesatsen og nedbetalingsperioden som bestemmer pengesummen som du skal betale tilbake hver måned. Ved å ta opp et mindre lån skal du etter all sannsynlighet betale mindre i måneden enn hva tilfellet hadde vært om du hadde lånt et stort beløp.

Det er anbefalt å låne etter behov, eller låne så lite som mulig dersom du bare er ute etter litt ekstra penger i hverdagen. Gjør en beregning på hvor mye penger du trenger før du sender en lånesøknad. Det er ikke alltid lurt å forhaste seg etter et lån på dagen.

Et forbrukslån er et av de dyreste lånene du kan ta opp, her er det viktig at du setter deg inn i hvilke beløp som må betales hver måned. Et annet smart trekk er å ikke bruke opp all tilgjengelig kapital hver måned. For å betale ned lånet raskere trenger du penger til overs, derfor er smart å unngå å ta opp det maksimale lånebeløpet som du får tilbud om.

For å finne de beste tilbudene av forbrukslån bør du søke via låneformidlere. Dette vil spare deg tid og du vil få mange tilbud fra flere banker selv om du bare sender inn én søknad. Du bestemmer selv hvilket tilbud du vil akseptere, det viktigste er at du har mulighet til å velge det lånet som er billigst og som passer din økonomi best. Vær realistisk når du vurderer de ulike lånetilbudene.

Tenk også gjennom hvorfor du i det hele tatt trenger å låne penger. Trenger du penger for å betale gjeld, kanskje du ønsker å pusse opp hjemme, eller trenger du penger til å finansiere drømmeferien? Dersom du ikke har et spesifikt behov for ekstra penger er det nok best å ligge unna. Husk at det lureste alltid vil være å spare penger til den dagen du plutselig får behov for dem.

3) Styr unna skyhøye renter

Å låne penger, koster penger. Det er også grunnen til at det er viktig at du har en god økonomi slik at du kan håndtere høye kostnader. Finanstilsynet har flere ganger uttrykt bekymring for de høye rentene som et forbrukslån ofte kommer med. I 2017 kom det frem at 14 prosent av husholdningens renteutgifter besto av renter på forbrukslån. Det er en høy prosentandel hvis man tenker på at bare 3 prosent av den samlede lånegjelden er forbrukslån.

Når du er en låntaker må du huske at alle låneformidlere og banker er lovpålagt å opplyse om lånets rente samt ytterligere kostnader. Rentesatsen omtales på to måter, nominell rente og effektiv rente.

Bankene reklamerer gjerne med nominell rente, denne tar for seg lånets rente uten at noen andre av lånets kostnader inkluderes. Den effektive renten inkluderer den nominelle renten og kostnader som termingebyr og etableringsgebyr. Med andre ord er den effektive renten det du faktisk skal betale.

Forbrukertilsynet sier at all markedsføring av forbrukslån skal inneholde informasjon om den effektive renten, totalbeløp, etableringsgebyr, lånebeløp og nedbetalingstid. Det er også et krav om at låneformidlere og banker skal lage eksempler som viser alle disse opplysningene i samspill slik at låntakeren kan danne seg et bilde av hvor kostbart et forbrukslån kan være.

Det er en av flere grunner til at du bør finne et forbrukslån som inneholder lavest mulig rente. En effektiv rente på under 10 prosent er eksempelvis veldig bra, mens en effektiv rente på over 25 prosent er noe høyt.