God økonomi

Dette er de beste tipsene til en bedre økonomi

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

De aller fleste tilpasser økonomien etter inntekten, men dersom man går grundig gjennom utgiftene kan man faktisk finne flere områder man kan spare penger uten at man trenger å ofre noe i prosessen.

Mange får gjerne høyere utgifter når de tjener mer i lønn, dette skyldes ofte at man kjøper ting de egentlig ikke behøver, eller varer og tjenester som er dyrere enn nødvendig til tross for at forskjellene er minimal i kvalitet på det man kjøper.

Du gjør lurt i å tenke gjennom hva du egentlig bruker pengene på dersom du lenge har ønsket litt pusterom i økonomien. Hvis du trenger tips og råd for hvordan du kan spare penger, så bør du lese videre om de beste tipsene for en bedre økonomi her.

Refinansiere dyre smålån

En stor grunn til at manges økonomi er blitt dårligere, er at de har flere smålån eller avbetalingsløsninger som sammen utgjør en stor andel av inntekten til tross for at hvert enkelt lån eller avbetaling i seg selv ikke utgjør et veldig stort beløp.

Når man først har benyttet seg av en avbetalingsløsning er veien kort til å foreta samme metode neste gang. Dersom man ikke tenker gjennom dette på forhånd, så kan man mildt sagt bli svært overrasket når du finner regningen i posten.

En avbetalingsløsning kan virke svært billig og man merker det nesten ikke på inntekten, men når lønnen kommer vil man merke at mye penger må settes av for å betale varen eller tjenesten. Kjenner du deg igjen i dette kan det derfor lønne seg å refinansiere slike smålån og avbetalinger med et billigere forbrukslån. En annen løsning kan være å utvide boliglånet.

Bruk kredittkort på rett måte

En annen årsak til at mange undrer over hvor pengene blir av, er at man bruker kredittkortet på feil måte. Grunnet kredittgrense på kredittkortene faller mange for fristelsen ved å ikke betale ut hele kredittkortet hver måned. Da står man igjen med et beløp som man betaler ut over flere måneder.

I dag er det gratis å benytte de aller fleste kredittkort, det er imidlertid ikke gratis å la utestående beløp bli værende på dem. Det er veldig dyrt å ha utestående beløp på et kredittkort da det kan koste fra 25 prosent til 40 prosent i effektiv rente per år. Dersom du har mulighet bør du derfor alltid betale ut kredittkort på hver eneste faktura slik at du kan spare penger.

Det mange ikke tenker over er at man faktisk kan spare mye penger på å benytte et kredittkort dersom disse benyttes på riktig måte. Veldig mange kredittkort gir rabatter på ulike kjøp. Ved å gjøre disse innkjøpene når man uansett trenger det som tilbys, kan dette være en fin mulighet til å få en bedre økonomi.

Sørg for å betale ned lån raskt

Det er normalt at man får så lave avdrag som mulig når man låner penger. Dette gir inntrykk av å være billig da man betaler en mindre andel av lønnen per måned. Jo lenger tid du bruker på å betale på et lån, jo dyrere blir det totale lånebeløpet. Her er det viktig å betale tilbake så mye som du har mulighet til, hvis du ikke kan betale hele det avtalte beløpet på en gang. På den måten blir du ferdig med lånet raskt. Dette gjelder spesielt når man tar opp et lån uten sikkerhet.

Reforhandle eksisterende forsikringer

Det finnes også andre områder man kan trikse litt for å få en bedre økonomi. Innen forsikring er det blant annet veldig mye konkurranse, og det vil derfor være en stor fordel å revurdere sine forsikringer innimellom. I tillegg kan du vurdere å bruke samme leverandør for alle dine forsikringer.

Spar penger med gode økonomiske vaner
Sparing lønner seg. Alltid!

Kutt ned på dine faste utgifter

Ved å gå igjennom økonomien kan man fort oppdage at man har langt høyere utgifter enn nødvendig. Du kan for eksempel spare mye på å følge med på strømpriser og ellers unngå å bruke alt for mye strøm i perioder hvor det er dyrt. Du kan også vurdere å bytte strømleverandør.

Man kan fort la seg friste til å ta et tilbud om å bytte til strømleverandører som kan gi deg rabatter på andre varer for å gjøre byttet, det gir imidlertid bare en engangsinnsparing. Du må tenke på langsiktige innsparinger, det er disse som bidrar mest til en bedre økonomisk hverdag.