Feriepenger

Når kommer feriepengene, og bør man betale ned lån med pengene?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I utgangspunktet betales feriepengene ut siste lønningsdag før sommerferien, men det mest vanlige er at arbeidsgiver utbetaler feriepengene i en forhåndsbestemt måned. Folk flest kan sette en ekstra sum med penger på kontoen.

De siste årene har de fleste holdt seg i Norge i sommerferien på grunn av pandemi, og man har kanskje ikke helt visst hva man skulle bruke feriepengene på.

Feriepenger er i utgangspunktet ment for ferie, men dersom du benytter pengene du får klokt kan du ende opp med å sikre deg en bedre privatøkonomi for resten av året også.

Ved god planlegging av hva pengene skal brukes til samtidig som du gjør ferien noe billigere, kan du sitte igjen med penger som du kan bruke til å betale ned gjeld og lån.

Slik kan du dra på ferie samtidig som du betaler ned lån

Ved å gjøre ferien billigere vil du ha igjen feriepenger som du kan bruke på andre ting. Her er noen knep for å frigjøre feriepenger:

 • Ta en norgesferie på sykkel – fritidsutstyr for barn kan leies overalt.
 • Vil du likevel utenfor Norge? Ta korte helgeturer! En langhelg er langt billigere enn en sjudagers ferie og du vil likevel få følelsen av å være bortreist.
 • Dersom du har bonuspoeng på hotell bør du bruke poengene til hotellovernattinger.
 • Eier du en hytte eller kjenner noen som eier en hytte? Dette er en billig løsning for miljøbytte i ferien.
 • Campingferie er en fantastisk billig måte å oppleve Norge på.
 • Avslutt treningsabonnementet for sommeren. Løp heller ute eller bruk treningsutstyr i parker.
 • Unngå dyre restauranter. Ta med deg venner på piknik i stedet.

Slik bruker du feriepengene på en smart måte

Så fort du har gjort feriepengene tilgjengelig, kan du bruke pengene på disse punktene:

 • Betal ned kredittkortgjeld. Kredittkort er for mange det dyreste lånet, og mange bør betale ned denne først.
 • Dersom du har dyre forbrukslån kan du bruke noe av feriepengene til å betale ned gjeld på disse.
 • Du kan også spare pengene ved å sette disse på sparekonto. Det er smart å sette av en buffer til potensielle uforutsette utgifter.
 • Betal regninger med feriepengene. Benytt deg av autogiro og e-faktura så unngår du purregebyr og unødvendige avgifter.

Det er viktig at du er realistisk med tanke på feriepengene. Det gir ingen mening å benytte pengene til å betale ned gjeld og lån dersom du er tom for penger allerede i juli, slik at du må ta opp nye lån.

Gjør nedbetaling av forbrukslån og dyr kredittgjeld til din hovedprioritering, men sørg likevel for at du har penger til det du vil gjøre i ferien. Skulle du til slutt befinne deg i en situasjon hvor du vurderer å ta opp lån uten sikkerhet, bør du sammenligne både banker og långivere slik at du finner det billigste forbrukslånet.

Skal du pusse opp i sommer?

Dersom du har planer om å selge boligen din på sikt, vil sommeren og feriepenger være en ypperlig anledning til å pusse opp boligen på.

Målet vil være å øke verdien på boligen slik at man sitter igjen med mest mulig penger etter salget. Da er det viktig å snakke med en mekler for å forhøre seg om hvilke grep som bør gjøres. Og det trenger nødvendig ikke å dreie seg om store prosjekt som oppussing av kjøkken, bad eller bytte av drenering.

Selv om disse prosjektene er viktig, kan det ende opp med å bli såpass kostbart at det ikke er sikkert at du får tilbake pengene når boligen selges kort tid etterpå. I tillegg ekskluderer du kanskje en kjøpergruppe som egentlig hadde tenkt seg å pusse opp selv etter sin egen smak.

Det du heller kan oppgradere uten at det koster for mye, er maling, helt nye lister, eventuelt fjerne en vegg mellom to rom for å bedre romfølelsen. Dette er små grep som kan gi deg god valuta for pengene.  

Dersom dette gir økt standard og hever prisen på boligen, unngår du å betale skatt av gevinsten så lenge du har bodd i boligen i minst et år.

Kvitt deg med inkasso-trøbbel

Sliter du med inkassokrav eller har misligholdt flere lån og regninger, så kan skatte- og feriepenger være et godt alternativ for å bli kvitt rotet.

Feriepengene vil være et bedre alternativ enn å ta opp et nytt forbrukslån for å kvitte seg med gjeld, selv om det vil bety at ferien blir hjemme i hagen i stedet for chartertur til Spania.

Den samlende summen mange får inn i juni er gjerne stor nok til å rette opp i manges privatøkonomi. Dette er også velkjent for inkassoselskapene, og det er derfor de så og si overbyr hverandre for å skaffe seg feriepenger på akkurat deres inkassokrav.

Når dette skjer vil flere inkassoselskap tilby reduksjon av kravet på mellom 25-50% i juni, bare for å få inn penger. Noen tilbyr også å slette gebyrer og renter hvis man tilbakebetaler hovedkravet. Hvis du sitter med inkassokrav så bør du derfor være oppmerksom på dette når du får feriepenger.

Synes du det er vanskelig å bygge opp en buffer?

Mange prøver å sette av noen hundrelapper månedlig til buffer, og det er veldig bra for de aller fleste. Mange klarer imidlertid ikke dette. Da er skatte- og feriepenger et svært godt alternativ som en kickstart på bufferkontoen, og når man når for eksempel 5000 kroner på kontoen, føler mange at det blir lettere å fortsette sparingen.

Et triks når det gjelder bufferkonto er å skjule denne i nettbanken. Det er lettere å la den stå urørt dersom den ikke dukker opp på siden når du logger deg inn i nettbanken.

Betal tilbake lån og gjeld til familie og venner

Skylder du penger til personer du er glad i? Da vil den neste familiemiddagen være litt mindre kjip hvis du for eksempel betaler tilbake penger til mamma og pappa. Få samvittigheten ren igjen ved å bruke feriepenger til å betale tilbake penger til venner eller familie. Du vil også føle mestring ved å bli gjeldfri.