Spar penger i 2023

Sitter du med et Lån uten sikkerhet? Slik kan du enkelt spare 20.700 kroner

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Et enkelt grep kan gi deg store besparelser dersom du har et usikret lån.

– Økningen i andelen som refinansierer usikret gjeld er overraskende stor, men egentlig er den også betryggende, sier produktsjef Andreas Thorsdalen Tveit, produktsjef for Leasing, bil- og forbrukslån i Sparebank 1 SR-Bank til Nettavisen.

Tveit forteller at allene viser at mange tar grep om sin økonomi, og at flere og flere innser at de har behov for å få en oversikt og kontroll over sine lån og utgifter.

Så mange som 2.300 kunder refinansierte usikret gjeld i Sparebank 1 SR-Bank i 2022. Til sammenligning var det 1.074 kunder året før, noe som tilsvarer en økning på 178%. Her omfatter usikret gjeld både forbrukslån og kredittkort.

Tveit har et råd til alle som føler de er på tynn is med sin økonomi akkurat nå.

– Det er definitivt penger å spare på å samle de usikre lånene. I gjennomsnitt sparer hver kunde 20.700 kroner på dette grepet, sier han.

Kunden kan spare inn på renter og gebyrer ved å samle ett eller flere lån. Dette skyldes primært at kunden får en lavere rente, noe som resulterer i en reduksjon i rentekostnadene sammenlignet med de gamle lånene.

Derfor bør du refinansiere lån nå

Det er ventet at styringsrenten i Norge vil øke en gang til. Dette vil spesielt ha en påvirkning på de månedlige utgiftene for husstander med mye gjeld, da høyere styringsrente ofte fører til høyere renter på lån.

Derfor er det viktig for de personene dette gjelder å vurdere mulighetene for refinansiering for å redusere de månedlige utgiftene.

Å refinansiere vil være veldig lurt i en økonomisk situasjon der priser generelt har gått opp. Dette skyldes at en refinansiering gir deg muligheten til å samle alle dine gjeldsforpliktelser i ett lån med en lavere rente, noe som kan bidra til å redusere dine månedlige utgifter.

Samtidig kan du også få bedre oversikt over dine økonomiske forpliktelser, siden du kun har ett lån å forholde deg til.

Les også: Slik kan du refinansiere gjeld med forbrukslån

I tillegg til å redusere dine månedlige utgifter, kan refinansiering også bidra til å forbedre din økonomiske situasjon på sikt. Ved å få en lavere rente og bedre oversikt over dine gjeldsforpliktelser, kan du få mer økonomisk handlingsrom til å spare og investere.

Hvilken rente kan man få når man refinansierer?

Det er vanskelig å si hvilken rente man kan få når man refinansierer, da renten man får tilbud om avhenger av en rekke faktorer. Her er noen av de viktigste faktorene som påvirker refinansieringsrenten:

  1. Din kredittverdighet vil være en viktig faktor i bestemmelsen av refinansieringsrenten. Jo bedre din kredittverdighet er, desto lavere rente vil man vanligvis kunne få tilbud om.
  2. Størrelsen på lånebeløpet vil påvirke refinansieringsrenten. Jo høyere lånebeløp, desto høyere rente vil man vanligvis kunne forvente.
  3. Formålet med lånet vil også påvirke refinansieringsrenten. For eksempel vil lån til bolig ofte ha lavere rente enn lån til forbruk.
  4. Lengden på låneperioden påvirker refinansieringsrenten. Jo lengre låneperiode, desto høyere rente vil man som regel få.
  5. Generell situasjon på lånemarkedet har mye å si for refinansieringsrenten. Dersom det er høy etterspørsel etter lån, vil rentene ofte være høyere enn når etterspørselen er lav.

Vær oppmerksom på at de ovennevnte faktorene vil variere fra tilfelle til tilfelle, og at ingen av dem vil være enkelt-avgjørende for refinansieringsrenten.