Bli gjeldsfri

Hvordan kan jeg betale ned forbrukslån fort?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Har du et forbrukslån, men er usikker på hvordan du skal klare å betale ned lånet fort? Sannsynligvis har du tatt opp lånet for en grunn. Henger du etter med regningene? Har vaskemaskinen blitt ødelagt samtidig som det er lenge igjen til lønning? Dette er vanlige årsaker til at vi tar opp lån.

Ved å ta opp et forbrukslån kan du betale ned alle regninger før du får purringer og de, i verste fall, går videre til inkasso.

De fleste av oss havner i situasjoner hvor man trenger tilgang til raske penger. For mange har forbrukslån ofte vært en god løsning, men hva er positivt med å ta opp forbrukslån? Og hvordan betaler man ned forbrukslån fort?

Hva kan være positivt med å ta opp forbrukslån?

Når du velger å ta opp et forbrukslån, låner du en engangssum uten sikkerhet. Det betyr at du ikke må stille med sikkerhet i for eksempel fast bolig, noe du er nødt til dersom du tar opp et boliglån.

Banken legger seg heller ikke opp i hva du skal bruke pengene til, du har altså penger til fri disposisjon. Til tross for at rentene på et forbrukslån er høyere enn for eksempel på et boliglån, er de mye lavere enn rentene du får på et kredittkort.

Hvordan betale ned forbrukslån fort?

Dersom du sitter med et forbrukslån bør du alltid ha fokus på å kvitte deg med lånet så raskt som mulig. Ved å ha for mye forbruksgjeld, svekkes kredittscoren din og du kan ende opp med en vanskelig økonomisk situasjon. Det er på ingen måte en enkel oppgave å betale ned større gjeldsbeløp, derfor er det veldig viktig å gjøre det på en riktig måte.

1. Start med en nedbetalingsplan for gjelden din

Det første du bør begynne med når du skal betale ned forbrukslånet ditt, er å lage en nedbetalingsplan. Har du ikke en slik plan, er det spesielt vanskelig å komme seg fremover. Funksjonen til en nedbetalingsplan er å hjelpe deg med en strukturert vei mot gjeldsfrihet.

Mange med gjeld er dårlige med å være pragmatiske i forbindelse med økonomi. Det er enkelt å glemme hvordan det står til med økonomien, spesielt dersom man kommer over noe man ønsker seg.

Det er viktig å prioritere gjelden når man skal kvitte seg med denne. Her er nedbetalingsplanen er veldig nyttig verktøy, og fungerer som et enkelt skjema for hvordan du skal kvitte deg med gjelden.

2. Velg deg en strategi

Man kan velge mange ulike måter å betale ned gjeld på, men her kan du lese om de to vanligste måtene.

I dag finnes det to verdenskjente metoder å betale ned gjeld på. Disse metodene er kjent som snøballmetoden og snøskredmetoden.

  • Dersom du velger å gå for snøballmetoden, tar du for deg lånene dine i stigende rekkefølge. Du starter med det minste lånebeløpet ditt, og jobber deg oppover til du når det største.
  • Går du heller for snøskredmetoden starter du å betale ned det lånet med den høyeste effektive renten, og videre nedover.

3. Ha fokus på den dyreste gjelden din

Har du for eksempel ett boliglån og ett forbrukslån, kommer det egentlig på samme hvilken av de to strategiene du velger å benytte da begge vil fungere godt. Det kan godt være at forbrukslånet har et lavere beløp, men den høyeste renten.Poenget er at du bør ha fokus på maksimalt ett lån av gangen.

4. Trenger du refinansiering?

Refinansiering av forbruksgjeld kan ofte være smart. Alt du trenger å gjøre er å kontakte banken din for å høre om hvilke muligheter du har.

Ved å refinansiere forbruksgjeld kan du spare mye penger. Da samler du flere smålån og forbrukslån inn i et nytt refinansieringslån slik at du får færre avgifter og gebyrer. Alle pengene du sparer på dette kan du bruke til å betale ned gjelden din raskere.

Med refinansiering får du i tillegg en bedre oversikt over økonomien. Du får ett eneste avdrag og ett eneste lån å forholde deg til.

5. Bestem deg for et månedsbeløp som du skal betale konsekvent

Skal du kvitte deg med et forbrukslån bør du alltid jobbe konsekvent. For å redusere nedbetalingstiden må du stå på hardt over en lengre periode.

For å finne et realistisk månedsbeløp som du kan betale på forbrukslånet må du notere ned alle faste utgifter og forbruk, i tillegg til inntekten din. Pengene du sitter igjen med etter dette kan du bruke på å betale ned gjelden din hver måned.

Tips: Sammenlign lån før du låner penger!

6. Alltid prioriter nedbetalingen

Noen ganger kan det ta mye tid å bli kvitt gjeld, dette gjelder spesielt om det er snakk om ganske store beløp. Du må innse hvor lang tid det vil ta for å i det hele tatt ha en mulighet til å fullføre prosjektet.

Du må altså prioritere gjeldsnedbetalingen din hver eneste dag frem til alt er nedbetalt. Dette betyr ofte at man må gjøre noen kjipe valg på veien, men ikke glem at du kan spare mye penger på å kvitte deg med forbruksgjelden.

Når det gjelder privatøkonomi, kommer ingenting av seg selv. Du må jobbe hardt for å kvitte deg med lån, og dersom du virkelig ønsker å bli gjeldfri bør du ta tak med en gang. Husk at alt av penger som du klarer å sette av til betaling av lån vil være positivt.