Alternativ til Smålån

Flere alternativ til smålån i Norge

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Som låntaker er det smart å lese seg opp på hvilke alternativer man har. Et smålån er et lån uten sikkerhet på mellom 1000 kroner og opp til rundt 70.000 kroner. Slike egenskaper har også kredittkort, som for mange kan være et enda gunstigere alternativ når man skal finansiere på kort sikt, som for eksempel en ferie.

Kredittkort er attraktive for mange forbrukere på grunn av noe som heter rentefri betalingsperiode. Det er tiden som går fra du bruker kortet til du må betale beløpet du har handlet for. Avhengig av kortutstederen og når du gjennomførte kjøpet, ligger denne tiden på mellom 30 og 60 dager.

Dersom du er strategisk kan du dra nytte av kredittkort på kort sikt. Har du en betalingsutsettelse på 50 dager trenger du ikke å betale for et kjøp du gjorde 1. mars før vi kommer til 19. april. Det er likevel veldig viktig at du har penger på konto når regningen kommer.

Hvis du ikke har penger på konto må du betale renter på det utestående beløpet, og det kan bli veldig kostbart. Derfor kan vi si at kredittkort er mest gunstig for korte perioder, så lenge du kan betale tilbake. Trenger du mer tid, vil et smålån være en bedre løsning.

Vær smart når du skal søke om smålån

Det er viktig at du er oppmerksom på at lån uten sikkerhet er kostbare lån. Du må være sikker på at kostnadene er verdt formålet før du aksepterer et lånetilbud. Behøver du raske penger er det fort gjort å hoppe over en god vurdering av privatøkonomien.

Skal du ta opp smålån bør du vurdere disse spørsmålene:

  • Kan jeg bruke sparepenger i stedet for å ta opp lån?
  • Hvordan ser budsjettet for lånebeløpet ut?
  • Hvordan skal jeg betale tilbake lånet så raskt som mulig?
  • Får jeg plass til månedskostnadene i budsjettet mitt?
  • Hva blir totalkostnaden? Er det verdt pengene?

Det kan for eksempel være mer gunstig å låne penger uten sikkerhet til oppussing enn til en reise. Låner du til oppussing vil du tilføre boligen høyere verdi, men skal du reise så bruker du penger som ikke er dine på noe som ikke gir deg noe igjen for investeringen din, bortsett fra potensielt verdifulle minner.

Bestemmer du deg for å låne til generelt forbruk bør du sørge for å begrense lånebeløpet og nedbetalingstiden så mye som mulig.