Avslag på lån

Avslag på lånesøknaden? Dette kan du gjøre

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Har du behov for ekstra penger, men fikk avslag på lånesøknaden? Flere undersøkelser har vist at 7 av 10 søknader om blant annet forbrukslån blir avslått.

Er du sikker på at du oppfyller bankens krav?

Det viktigste for å få lån er å oppfylle standardkravene som banken stiller, deriblant disse:

  • Du må være gammel nok. Her varierer bankene med ulike alderskrav fra 18, 20, 23 og 25 år.
  • Er du norsk statsborger eller har betalt skatt til Norge i en lang nok periode?
  • Har du høy nok inntekt? Noen banker stiller krav om minimum 120.000 kroner, mens andre krever opp til 250.000 kroner i årsinntekt.
  • Betalingsanmerkninger gir som regel avslag, men enkelte banker kan akseptere dette.

Alle personopplysninger i din søknad kontrolleres før banken ser på din økonomi slik at de kan vurdere om du kan betjene lånet du søker om.

Etter at en kredittsjekk er gjennomført vil du få en kredittscore av banken. Dersom denne er høy har du en større sjanse for å få innvilget lån og få gode rentebetingelser.

Har du betalingsanmerkninger?

Den mest vanlige grunnen til avslag på en lånesøknad skyldes dårlig betalingshistorikk. Ubetalte inkassosaker er også en vanlig grunn til avslag, men dette avhenger av om inkassosaken er sendt inn til et kredittbyrå. Et alternativ er å ta et lån med betalingsanmerkning. Dette krever en form for sikkerhet, som oftest er privat bolig.

Det er også svært stor mulighet for avslag dersom du har en eller flere betalingsanmerkninger. Her er det likevel enkelte banker som kan gi lån til søkere med slike anmerkninger, men da må søkeren ofte stille med sikkerhet for lånet.

Den beste løsningen i disse tilfellene er likevel å innfri slike krav før du sender en lånesøknad. Betalingsanmerkningene vil alltid bli slettet av kreditor når du har innfridd din utestående gjeld.

Har du misligholdt tidligere lån?

Visste du at banker fører historikk over sine tidligere kunder? Banken kan faktisk sjekke om du har en dårlig betalingshistorikk fra tidligere.

Dersom du har misligholdt tidligere lån kan banken undersøke dette.

I slike tilfeller ville et omstartslån vært en god løsning.

Slik kan du få lån til slutt

Hvis du har fått avslag på lånesøknaden trenger ikke alt håp være ute. For eksempel kan du stille med en kausjonist på lånet. Det betyr at du søker om lånet sammen med en annen person. Denne løsningen passer ekstra godt dersom lånet uansett skal brukes til et felles gode.

Kan du stille med en kausjonist så vil også banken gi deg bedre betingelser for lånet, og anser lånet som en mindre risiko.

Både du og din kausjonist har imidlertid et like stort ansvar for å betale tilbake lånet.

Se også: Dine muligheter med lån uten kredittsjekk.

Lånepenger.no