Delbetaling

Når man delbetaler en vare eller tjeneste, betyr det at man betaler et bestemt beløp hver måned frem til det man har kjøpt er fullstendig nedbetalt. Delbetaling er i praksis det samme som avbetaling.

Delbetaling eller avbetaling er en betalingsløsning som har vært tilgjengelig i lang tid, men det var vanligere å benytte seg av dette før i tiden da folk hadde mye lavere inntekter. Dette skyldes at man brukte lengre tid på å samle sammen nok penger til å kjøpe det nødvendige.

I dag er den vanligste formen for avbetaling gjennom Klarna, som ofte inkluderes i betalingsløsninger på nettbutikker.

Hvordan fungerer delbetaling?

Når man delbetaler noe, betyr det at totalkostnaden for produktet deles opp i mindre deler som må betales inn over en bestemt periode, gjerne måneder. Antall måneder kan variere, men ofte gjelder det mellom 1 og 36 måneder.

Delbetaling - Kjøp nå, betal senere

Delbetaling og lån uten sikkerhet

Når man delbetaler, får man varen samtidig som betalingen utsettes til et senere tidspunkt. Samtidig kan en delbetaling være ganske likt som et vanlig forbrukslån. Her kan du også få en betalingstid hvor du skal betale månedlige beløp, slik som ved et lån.

Dette kan være en betalingsmetode som er rentefritt, men dersom du regner med gebyrer og andre eventuelle ekstrakostnader, trenger ikke forskjellen på en delbetaling og et lån uten sikkerhet å være store.

Hva er alternativene til delbetaling?

I dag finnes det en rekke finansieringsløsninger i samfunnet, som blant annet:

  1. Forbrukslån
  2. Kredittkort
  3. Refinansiering
  4. Bruke oppsparte penger
  5. kontant betaling

Forbrukslån

Det kan være en god ide å ta opp et forbrukslån på størrelse med beløpet du skal betale for en vare eller tjeneste. Her bør du være nøye når du undersøker effektiv rente, nedbetalingstid og den totale kostnaden på lånet. Sjekk om et forbrukslån kommer med bedre betingelser enn det en delbetaling gjør.

Kredittkort

Kredittkort er et av de vanligste betalingskortene vi bruker i dag. Dersom du planlegger å bruke dette kortet når du skal handle en vare eller tjeneste, er det viktig du betaler ned varen før kredittkortets rentefrie periode er omme. Denne er som regel på 45 til 50 dager etter at betalingen er gjort.

Refinansiering

Vet du at du har flere ting du skal betale på, kan det være smart å bake kjøpesummen inn i et refinansieringslån. Ved et større lån får du vanligvis bedre betingelser enn det du gjør ved et mindre lån.

Oppsparte penger

Det smarteste er å spare opp penger før man kjøper noe, nedsiden med det er imidlertid at man ofte må vente en stund før man kan kjøpe det man hadde tenkt. Det kan jo være at man trenger noe med en gang, og ikke om tre måneder.

Kontant betaling

Ved å betale for en vare kontant, slipper du både renter og gebyrer. For å benytte deg av denne betalingsløsningen må du imidlertid ha penger tilgjengelig.