Student økonomi

Trang økonomi som student? Her er 10 tips for å spare penger

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Semesterstart er for lengst passert og fadderuka har krevd sine tusenlapper. De fleste studenter opplever at støtten fra Lånekassen ikke strekker så langt som man ønsker, derfor er det viktig å disponere pengene riktig. Her er 10 tips for hvordan du som student kan spare penger.

1. Mamma og pappa-banken

Spør du ofte om penger hjemmefra? Ta det med ro, du er ikke den eneste. Statistikk viser at over 70.000 studenter får støtte hjemmefra, da er det snakk om summer mellom 500 og 2000 kroner månedlig.

Å få penger hjemmefra fører ikke med seg noen konsekvenser for studiestøtten fra Lånekassen. Det kan likevel være greit å vite at summen du får ikke må overstige en årlig nettoformue på 370.304 kroner, da blir du nemlig trukket i studiestøtte. Dette gjelder alle transaksjoner som du mottar i løpet av et år, ikke bare fra mamma og pappa.

2. Tannlegeregningen

Her kan du spare mye penger på å henvende deg til universitetene for å få undersøkelser og behandling til lavere priser hos tannlegestudenter. Dette kan i enkelte tilfeller være gratis.

3. Frisør og kroppspleie

Det er mange studenter som bortprioriterer frisøren og kroppspleie på grunn av et stramt studentbudsjett. Et godt alternativ kan være å oppsøke andre studenter for å få lavere priser for hårpleie, fotpleie, massasje og hudpleie. Dette kan du sjekke enkelt på blant annet skolens nettsider eller ved å spørre på skolene direkte.

Kan få fordeler med kredittkort

Ved å benytte et kredittkort riktig kan du få mange fordeler. Bruker du for eksempel det rette MasterCard- eller Visa-kortet kan du fordeler som 25% rabatt på kjøp i både Norge og i utlandet, rentefrie penger opp til 50 dager og gratis reise- og avbestillingsforsikring. Dette kan i beste fall utgjøre flere tusen kroner i året.

5. Billigere kollektiv transport

Har du studentbevis vil du få reduserte priser på kollektiv transport. Dette utgjør mye penger for en student gjennom et år.

6. Få medlemsfordeler og ulike tilbud på fornøyelser

Studentforeninger, som for eksempel StudentTorget, kan gi en student mange fordeler dersom man er medlem. De aller fleste foreninger har samarbeidspartnere som gir medlemmer gode rabatter. Er du student så vil du få ditt eget studentbevis som gir deg mange forskjellige studentrabatter. Ta deg god tid til å sjekke litt rundt så kan du potensielt spare mye penger.

7. Mattilbud

Dersom du laster ned appen «Mattilbud» kan du få en god oversikt over hvilke butikker som har ulike tilbud på mat. Denne appen er nyttig for deg som ønsker å planlegge ukeshandelen på starten av hver uke.

8. Benytt kredittkort for billigere drivstoff

Visste du at kredittkort kan gi flere gode rabatter på bensin og andre ting på bensinstasjoner? Ikano Visa er et eksempel, dette kortet gir deg 2% rabatt på drivstoff og alt annet du handler på en bensinstasjon.

9. Kollektiv

Dersom du bor i et kollektiv med andre studenter eller venner kan du spare mye penger på boutgifter. Her kan dere samtidig innrede deres felles bolig med ting fra loppemarked, noe som er svært passende for det trange studentbudsjettet.

10. Låne penger rentefritt

Når man har et trangt studentbudsjett kan man enkelt få behov for å låne penger på kort sikt. Å låne penger kan være rentefritt dersom du betaler tilbake pengene før de rentefrie dagene tar slutt. Det betyr at du må betale tilbake pengene innen to måneder.