Vurderer å ta opp et forbrukslån

På utkikk etter lån som arbeidsledig? Dette er mulighetene

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Det er alltid dramatisk å miste jobben sin for alle som går gjennom det. Det er tross alt jobben vår privatøkonomi baseres på. Som arbeidsledig begynner man å tenke over hvordan man skal få ting til å gå i rundt økonomisk, og mange lanserer muligheten for å ta opp lån i slike situasjoner.

Den arbeidsledige hverdagen kan være tung

Det finnes få situasjoner hvor det er like vanskelig å holde hodet kaldt som de økonomiske uforutsette situasjonene. Å gå fra en arbeidshverdag til å være arbeidsledig er nettopp en slik situasjon, derfor er det viktig å ta tak for å hindre at panikken blir for stor.

Dette gjelder spesielt i forbindelse med økonomien, noe mange prøver å redde ved å ta opp lån uten sikkerhet.

Det gjelder å huske på at arbeidsledigheten ikke skal bli en permanent tilværelse. Du kan miste jobben din nå, men det betyr ikke at du går uten jobb for alltid. Man må opp på hesten igjen, men det betyr ikke at du bør forvente å få en ny jobb etter veldig kort tid. I Norge har vi et arbeidsmarked hvor det er ganske enkelt å få seg en ny jobb etter hvert.

Bruk den ledige tiden din til å lage en CV, skriv en eller flere jobbsøknader, og generelt hold øynene åpne for ledige stillinger på markedet. Mye aktivitet gir som regel avkastning på sikt.

Låne penger som arbeidsledig

Aller verst går det utover privatøkonomien når man blir arbeidsløs. Man mottar naturligvis dagpenger, men her ligger satsen på skarve 62% av tidligere inntekt. Med andre er man nødt til å forberede seg på en stor endring når det gjelder økonomi uten arbeid.

For mange kan det friste å ta opp et lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån, bare for å unngå store omveltninger i det vante forbruket. Dette er imidlertid ingen anbefaling for noen. Det er uansett ganske vrient å få innvilget et lån når man ikke har en fast inntekt å vise til.

Fast inntekt og forbrukslån

Til tross for at det finnes noen få tilbydere som ikke krever fast inntekt for å innvilge et forbrukslån, vil de aller fleste aktører av forbrukslån avslå søknaden din på grunn av manglende inntekt.

Det er imidlertid ingen god idé å ta opp lån før du er tilbake i arbeid. Selv om et lån uten sikkerhet kan friste mye, må du huske på at økonomien din allerede er på full fart inn i en vanskelig periode.

En eller annen gang vil du få deg en jobb igjen, derfor er det veldig risikofylt å benytte seg av et lån uten sikkerhet i mellomtiden.

Dersom du sender inn en søknad om lån vil du bli kredittsjekket av tilbyderen. Da vil aktører som for eksempel Bisnode eller Experian se på blant annet ligningshistorikk og betalingsevne, dermed blir det vanskelig å få innvilget lånet dersom du har gått uten arbeid over en lang periode.

Kredittsjekk før du låner penger
I dag kredittsjekkes alle før man søker om lån, kredittkort, osv. Foto: Pexels.com

Da er det bare aktører som ikke krever fast inntekt som står igjen som lånealternativ. Disse tilbyderne har veldig dårlige vilkår og ofte en veldig høy rente som du bør unngå uansett om du har fast inntekt eller ikke.

Refinansiering kan være smart som arbeidsledig

Det er lurt å se etter måter å redusere månedlige utgifter på, spesielt om du ikke har en fast inntekt.

Har du eksisterende gjeld uten sikkerhet, kan det være smart å vurdere en refinansiering. Her kan du enkelt ta kontakt med banken din for å høre om mulighetene for en refinansiering av dyr gjeld, som for eksempel smålån og kredittkortgjeld.

TIPS! Bruk en forbrukslån kalkulator før du søker lån.

Hos noen låntilbydere kan du også få tilbud om avdragsfrie perioder på lån uten sikkerhet. Dette kan riktignok bidra til at totalkostnaden på lånet blir høyere, men du får uansett et økonomisk pusterom.

Når du er uten arbeid er det veldig viktig at du reduserer kostnadene der du kan. Dersom du ikke har mulighet til å refinansiere dyr gjeld, bør du uansett sette nedbetaling av gjeld i første rekke.

Dersom lån er siste utvei, bør du tenke på dette

Har du prøvd lenge å skaffe deg en jobb uten hell? Tenker du at lån er eneste mulighet til å holde økonomien i gang, er det veldig viktig at du tenker langt fram.

Husk at å pådra seg ytterligere gjeld når du ikke har en fast inntekt, er en stor belastning for økonomien. Hvis du en gang har tatt opp et lån vil det være smart å sette opp et budsjett hvor du tar utgangspunkt i dagpengene du får. Vær realistisk, og ikke ta opp mer lån uten sikkerhet enn det du tåler.

Velg en så kort nedbetalingsperiode som mulig. Lengden på denne perioden er avgjørende for totalkostnaden på lånet du tar opp. Velger du likevel en lang nedbetalingstid bør du sørge for å betale ned ekstra på lånet når du får deg en jobb igjen.