Pantelån

Pantelån er egentlig rake motsetningen til forbrukslån, eller et lån uten sikkerhet. I dag tar banken vanligvis pant i gjenstander som bolig, hytte eller bil, mens man før i tiden brukte å ta pant i ting som for eksempel smykker slik at kunden kunne oppdrive rask kapital.

Hvordan fungerer pantelån?

Et pantelån fungerer ved at låntaker stiller eiendom eller et kjøretøy som sikkerhet for et lån. Slik sikrer banken seg i tilfelle låntaker skulle misligholde lånet. Her er det altså snakk om et lån med sikkerhet.

Hva er fordelene med pantelån?

I og med at det er snakk om et lån med pant, betyr dette at lånet kommer med en lavere rente kontra et lån uten sikkerhet. Det vil si at bankens risiko blir vesentlig mindre da de har sikret seg med pant, noe som vil reflekteres i rentekostnadene.

Dersom pantelånet inkluderer pant i fast eiendom, kan lånet gis med en lengre nedbetalingstid. For eksempel kan du ikke ha en mer enn 5 års nedbetalingstid på et forbrukslån, mens du kan bruke 25-30 år på et boliglån.

Du kan samtidig låne mer penger med et pantelån kontra et forbrukslån.

Lån med pant er langsiktig gjeld

Dersom du tar opp et pantelån, tar du opp et langsiktig lån hvor banken har pant i et bestemt objekt. Her avtaler du og banken nedbetalingstid, rente, terminer og mer. Disse opplysningene skal stå i lånekontrakten.

Hvor mye kan man låne med pant i bolig?

I dag kan du låne helt opptil 85 prosent av boligens verdi, forutsett at du har 15 prosent egenkapital for dekke kjøpet. Samtidig kan du ikke ha eksisterende gjeld som er mer enn fem ganger inntekt. Et siste kriterium er at du har en økonomi som tåler en renteheving på 5%-poeng.

Refinansiering av pantelån

Uavhengig av hvilke lån du betjener, er det alltid smart å undersøke betingelser og sammenligne med diverse andre lånetilbud. Hvis du sitter med dyre lån, men kan stille med pant i for eksempel bolig, kan refinansiering være et alternativ for deg. Slik kan du oppnå en lavere rente og gunstigere betingelser på gjelden din.

For å sammenligne så mange lånetilbud som mulig kan du benytte deg av en låneagent. En låneagent samarbeider gjerne med opptil 20 banker, og kan hente inn tilsvarende antall lånetilbud for deg.