Flexilån

Hva er et flexilån?

Et flexilån er en blanding av et forbrukslån og et rammelån, hvor du har mulighet til å låne penger med sikkerhet i boligen din. Låntakere som har betalt ned tilstrekkelig på boliglånet sitt, kan låne opp innbetalt kapital i et flexilån.

Hvordan bruke flexilån?

Med et flexilån betaler du bare renter for den delen av lånerammen du bruker. Hvis du eksempelvis har brukt 2 millioner av lånerammen på 2,4 millioner, betaler du for dette. Da har du 400.000 kroner igjen som du kan benytte innenfor lånerammen.

Dette er fordelene og ulempene

Svært fleksibelt, umiddelbar utbetaling og lavere rente enn på et forbrukslån er fordeler vi forbinder et flexilån med.

I tillegg kan du bruke lånebeløpet det du selv ønsker, og du trenger bare å betale renter på den delen av lånerammen som du har brukt.

Noe som kan være en ulempe for mange som tar opp fleksible lån, er kravet til nedbetaling. Dette kan være noe enkelt å unngå, og dersom man mister kontrollen over lånet hvor man har satt boligen sin som sikkerhet, kan man risikere økonomiske konsekvenser.

Hvordan nedbetale flexilån?

Du kan bruke pengene i et flexilån slik som du selv ønsker, og pengene er disponibelt i nettbanken. Renter og omkostningsgebyr av beløpet du har brukt trekkes en gang hver måned, og du bestemmer selv hvor mye avdrag du vil betale.

Hva er forskjellen på rammelån og flexilån?

Det er faktisk ingen forskjell på rammelån og flexilån, denne lånetypen går rett og slett under samme navn og kan også kalles boligkreditt av enkelte banker.

Det betyr at du tar utgangspunkt i boliglånet ditt og får en låneramme på opptil 60 prosent av boligens verdi.

Hvilken rente får du på fleksible lån, og hvor mye kan du låne?

Som nevnt kan du låne opptil 60 prosent av din boligs verdi. Denne grensen er satt av den norske stat og er innlemmet i reglementet til Finanstilsynet. Nøyaktig hvilken sum du kan låne, kan du finne ut ved å bruke flexilånskalkulator som du finner på nettsidene til banker som tilbyr denne låntypen.

Som regel kan du sammenligne rente på felxilån med rente på et boliglån. Den endelige renten vil du imidlertid ikke se før du har fått en vurdering av søknaden din hos banken.