Avdragsfrihet

Avdragsfrihet vil si at du i en viss periode bare betaler renter og gebyrer på lånet ditt, du betaler da ikke avdrag. Dette betyr at du betaler kostnadene for å ha lånet, men utsetter nedbetalingen av selve lånet.

Hvordan søke om avdragsfrihet?

Avdragsfrihet kan du søke hos den banken du har lån. Du kan ofte velge å søke om avdragsfrihet via et søknadsskjema, eller søke direkte i nettbanken eller mobilbanken.

Selve søknadsprosessen varierer fra bank til bank. Derfor bør du kontakte banken din for å få en mest mulig god og informativ veiledning om hvordan du skal søke om avdragsfrihet.

Når lønner det seg med avdragsfrihet?

Dersom du har dyr kredittkortgjeld eller annen usikret gjeld, kan avdragsfrihet være en god løsning for en periode.

Har du for eksempel betalt ned boliglånet ditt slik at du nå er innenfor en komfortabel belåningsgrad, så kan det være lønnsomt med avdragsfrihet. Husk at du kan ta kontakt med banken for å be om hjelp til å regne ut om dette kan la seg gjøre.

Kan banken nekte avdragsfrihet?

Ja, dersom du har en belåningsgrad på over 60%. Da kan ikke bankene, ifølge Boliglånsforskriften, gi avdragsfrihet til kundene sine.

Det finnes imidlertid et unntak, og det kan gjelde dersom enkelte omstendigheter inntreffer som fører til en midlertidig redusering av kundens betalingsevne.

Avdragsfrihet på forbrukslån

Avdragsfrihet på forbrukslån er en mulighet, men da må du ofte ha hatt lånet over en viss periode. Banker flest har satt en grense på 6 måneder. Samtidig er det viktig å vise til en tidligere god betalingshistorikk av avdrag.

Du kan også kontakte banken for å høre hvilke regler som gjelder i forbindelse med avdragsfrihet.

Som et alternativ til avdragsfrihet kan du søke om en refinansiering dersom du sitter med en høy rente og generelt høye månedskostnader. Her kan en låneagent hjelpe deg med å hente inn flere tilbud, slik at du får et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Et refinansieringslån fører til at du samler all din gjeld inn i ett større lån med en bedre rente og vilkår.

Hvor lenge varer avdragsfriheten?

Bankene tilbyr generelt 3-6 måneder med avdragsfrihet, men det vanligste er å få avdragsfrihet i 3 måneder. Skulle du trenge en lengre avdragsfrihet, kan du likevel søke om dette.

Er det mulig å få avdragsfrihet på billån?

Enkelte banker kan tilby avdragsfrihet på billån. Her bør du imidlertid huske på at billån ofte har høyere renter enn det for eksempel boliglån har. Siden du skal betale renter i den avdragsfrie perioden, bør du lese deg opp på rentebetingelsene som gjelder for billånet ditt.

Hva er fordelen med avdragsfrihet?

Den største fordelen med avdragsfrihet er at du ikke trenger å betale avdrag på lånet ditt i en bestemt periode. På denne måten reduserer du dine månedlige kostnader, og det er veldig til hjelp hvis du midlertidig har en lavere inntekt og/eller flere økte kostnader.

Husk at den totale kostnaden på lånet vil være høyere etter at avdragsfriheten er over. Da må du starte å betale avdragene dine igjen, hvor terminbeløpet vil være dyrere.