Vurderer å ta opp et lån og forbrukslån

Søke lån? Her er 10 ting du må vite før du søker

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Å søke om lån kan være en stor beslutning og det er viktig å gjøre grundig research før du bestemmer deg for hvilken type lån som passer for deg. Her er 10 ting som du bør vite før du søker om lån.

1. Hva er formålet med lånet?

Før du søker om lån bør du tenke gjennom hva formålet med lånet er. Er det for å kjøpe et hus, en bil eller kanskje for å refinansiere gjeld? Å ha en klar plan for hvordan du vil bruke pengene kan hjelpe deg å velge riktig type lån.

Søke lån for oppussing?

Skal du pusse opp, så kan det være et alternativ å låne på boliglånet ditt, og da snakker du med banken om dette. Dette er mye billigere enn et usikret forbrukslån.

Søke lån for bil?

Skal du kjøpe bil? Sjekk ut altetnativene med billån som tar pant i bilen. Dette er som regel gunstigere enn usikret lån.

👉🏼 Kort sagt, så er det viktig å vurdere lånetype ut i fra låneformål.

Lånepenger.no

2. Hvor mye trenger du å låne?

Det er viktig å vite hvor mye penger du faktisk trenger å låne. Å låne for mye kan føre til at du må betale mer i renter og gebyrer enn nødvendig, mens å låne for lite kan bety at du ikke har nok penger til å dekke det du trenger.

Sammenlign lån på Lånepenger.no før du bestemmer deg for et forbrukslån på dagen!

3. Hva er renten på lånet?

Renten på lånet vil ha en stor innvirkning på hvor mye du må betale tilbake totalt sett. Det er derfor viktig å sammenligne rentene fra forskjellige utlånere og velge den som tilbyr den laveste renten.

4. Hvilken type rente velger du?

Det finnes to typer renter du kan velge mellom når du tar opp et lån: fast eller flytende rente. En fast rente vil være den samme gjennom hele låneperioden, mens en flytende rente vil variere med markedet. Å velge riktig type rente avhenger av din personlige situasjon og risikotoleranse.

5. Hva er låneperiode?

Låneperioden er hvor lenge du har til å betale tilbake lånet. Det er viktig å velge en låneperiode som passer din økonomiske situasjon og planer for fremtiden.

6. Hvilken type lån passer best for deg?

Det finnes flere typer lån, inkludert forbrukslån, billån, boliglån, kredittlån og studielån. Å velge riktig type lån avhenger av formålet med lånet og din personlige økonomiske situasjon.

7. Hva er gebyrene?

Utover renten kan det være flere gebyrer du må betale når du tar opp et lån, for eksempel etableringsgebyr, termingebyr og gebyr for forsinket betaling. Det er viktig å være klar over disse gebyrene og hvor mye de vil koste deg totalt sett når du skal søke lån.

8. Hva er kravene for å bli godkjent for lånet?

Kravene for å få godkjent en lånesøknad varierer avhengig av flere faktorer, inkludert typen lån, lånebeløpet, låntakers økonomiske situasjon og kredittscore. Generelt sett vil de fleste långivere kreve at låntakeren oppfyller følgende krav:

  • God kredittscore: Långivere vil vanligvis se etter en kredittscore på 650 eller høyere, selv om kravene kan variere avhengig av lånebeløpet og typen lån.
  • Tilstrekkelig inntekt: Låntakeren må kunne vise at de har tilstrekkelig inntekt til å betjene lånet. Dette kan innebære å vise lønnsslipper, selvangivelse eller andre dokumenter som bekrefter inntektsnivået.
  • Lav gjeldsandel: Långivere vil se på låntakers gjeldsandel, som er forholdet mellom gjeld og inntekt. En høy gjeldsandel kan gjøre det vanskeligere å få godkjent en lånesøknad.
  • Sikkerhet: For noen typer lån kan låntakeren måtte stille sikkerhet, for eksempel eiendom, bil eller andre verdigjenstander.
Sunnere gjeld uten sikkerhet
Jo bedre økonomi du har, jo bedre betingelser får du på lånet.

9. Hva skjer hvis du ikke klarer å betale tilbake lånet?

Det er viktig å forstå konsekvensene av å ikke klare å betale tilbake lånet. Dette må du vite før du søker lån. Dette kan føre til at du får betalingsanmerkninger, at du blir registrert som dårlig betaler og at du kan få problemer med å få lån i fremtiden. Det er derfor viktig å være realistisk om din økonomiske situasjon og ikke låne mer enn du har råd til å betale tilbake.

10. Hvordan påvirker lånet din økonomiske situasjon på lang sikt?

Det er viktig å ha en plan for hvordan lånet vil påvirke din økonomiske situasjon på lang sikt. Her kan du blant annet lage et budsjett og en plan for nedbetaling av lånet. Å ha en klar forståelse av hvordan lånet vil påvirke din økonomiske situasjon på lang sikt kan hjelpe deg å ta en god beslutning om å ta opp lånet eller ikke.

Unngå unødvendig gjeld – Tenk deg om før du skal søke lån!

Oppsummert er det viktig å gjøre en grundig vurdering før du søker om et lån. Du bør undersøke ulike alternativer og sammenligne renter og vilkår fra forskjellige långivere.

Du bør også være klar over kostnadene forbundet med lånet, inkludert eventuelle gebyrer og betalingsplaner. Ikke minst er det viktig å være ærlig med deg selv om din økonomiske situasjon og om du faktisk har evnen til å betale tilbake lånet.

Ved å ta disse faktorene i betraktning og gjøre en fornuftig avgjørelse, kan du unngå unødvendig gjeld og økonomisk stress i fremtiden.

FAQ

Spørsmål og svar om å søke lån

Hvordan gå frem for å søke lån?

Når du skal søke om et lån, så har du i all hovedsak to alternativer:

  1. Oppsøke en rådgiver i banken din om mulighetene
  2. Sende inn en søknad på nettsidene til den banken du vil lån av

Hva kreves for å få lån?

Dette er kravene for å få et lån i 2024:

  • Du kan ikke ha aktive betalingsanmerkninger.
  • Du må være over 18 år gammel.
  • Du må ha en fast inntekt.

Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne varierer mellom de forskjellige lånetilbyderne. Hovedregelen fra Finanstilsynet er at totalt lån ikke kan overstige 5 ganger årlig lønnsinntekt.

Når vil pengene komme inn på konto?

Pengene kommer vanligvis etter 1-2 virkedager. I enkelte tilfeller får man pengene inn på konto samme dag.