Spar penger med å betale ned smålån

Sitter du fast med dyre smålån? Slik kan du spare tusenvis av kroner

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I disse dager er det mange norske forbrukere som sitter med et eller flere dyre smålån, noe som enkelt fører til liten, eller ingen oversikt over økonomien. Dette bør du gjøre for å slutte den onde sirkelen.

Hovedpunkter i denne artikkelen:

·  Smålån

·  Refinansiering

·  Forbrukslån

·  Kredittkort

·  Effektiv rente og Nominell rente

Flere dyre smålån preger gjelden til mange nordmenn. Høye renter er en ting, men man må i tillegg forholde seg til flere banker dersom man har flere lån. Mange sitter nok med en klump i magen så fort fakturaen kommer hver måned.

For deg som sliter med å få økonomien til å gå rundt kan du henvende deg til banker med lang erfaring med å hjelpe personer ut av vanskelige økonomiske forhold. Her er det lurt å se etter en bank som har som oppgave å rydde opp i privatøkonomi.

En dårlig skjult hemmelighet er at alt for mange betaler mer enn det som er nødvendig. En av de største årsakene til dette, er at man har smålån i opptil flere banker. Flere fakturaer og termingebyrer, i tillegg til høy rente fører enkelt til oversiktsglipp.

Slik kan du spare store beløp

Siden rentene kan løpe raskt, kan kredittgjeld bli veldig dyrt dersom man bruker lang tid på nedbetalingen. Samtidig er det helt unødvendig å betale 20% effektiv rente, når man kan klare seg med 10%.

Har du for eksempel tatt opp 4-5 kredittkort og like mange forbrukslån må du betale en betraktelig sum hver måned. Da er det mye bedre å ta opp et forbrukslån som refinansieringslån for å samle all gjelden, og bare følge med på en faktura hver måned. Med dette grepet vil man spare flere tusen kroner hver måned.

Hvorfor betale 10.000 kroner fordelt på flere banker i måneden når du kan betale halvparten til en bank hver måned?

Derfor er refinansiering en fordel for forbrukere

Mange nordmenn synes det er vanskelig å oppsøke banker for å få hjelp med den usikrede gjelden sin. Dette kan handle om både selvbilde og flauhet.

Banker flest ser imidlertid ikke på usikret gjeld som utelukkende negativt.

Paradoksalt vil banker med spesialisering i å rydde opp i personers økonomi stort sett hjelpe kundene sine.

Uansett om du har 10 forbrukslån uten sikkerhet eller 8 smålån, du sitter aldri igjen med et dyrere lån ved å samle gjelden i ett større lån til en bedre rente og billigere gebyrer. Det betyr at du ikke kan tape noe som helst ved å søke om refinansieringslån med bedre betingelser enn det du sitter med i dag.

Har du gått i denne fellen når du har tatt opp lån uten sikkerhet?

En vanlig feil mange gjør når de søker om smålån og forbrukslån, er å bare se på nominell rente når de skal sammenligne lånene.

Tommelfingerregelen er at man alltid må se på den effektive renten. Det er denne som forteller hva den totale prisen for lånet er, samt alle andre kostnader knyttet til lånet. Mange glemmer, eller vet ikke dette.

Ved å få hjelp til å bedre økonomien med refinansiering vil du også få en klinkende klar nedbetalingsplan fra banken. Dette er til kundens fordel, i stedet for at renter og kreditter løper løpsk.

Dersom du sliter med mange smålån med høye kostnader tilknyttet lånene, er det smart å ta kontakt med banker som har erfaring med å rydde opp i økonomisk rot. Slik reduserer du de månedlige utgiftene du har nå.

Hva er smålån uten sikkerhet?

Et smålån er det samme som et mindre forbrukslån. Når man tar opp et smålån låner man gjerne penger til noe mindre enn for eksempel bil. Det stilles ikke krav til sikkerhet i eiendeler i forbindelse med denne låneformen, dermed kan du bruke pengene til det du selv vil.

En av de fremste grunnene til at mange søker om smålån skyldes at utbetalingen av lånet kan skje veldig raskt, og uten mye arbeid fra søkerens side. Smålån uten sikkerhet må, som alle andre lån, betales tilbake. Her bør man betale tilbake så raskt som mulig, slik at renteutgiftene blir lavest mulig.

Hos mange banker kan du velge et smålån med attraktive betingelser, samt en god nedbetalingsplan. Det er også vanlig fra bankens side at de tilbyr deg å innfri lånet helt eller delvis når du selv vil. Dette vil normalt ikke koste deg noe ekstra.

Et smålån kan være alt fra 10.000 kroner til 60.000 kroner, hvor du kan få innvilget lån uten at banken bryr seg om hva pengene skal brukes til. Det finnes en rekke årsaker til at behovet for raske penger oppstår. Enten det er et viktig inventar som har gått i stykker, eller du plutselig står midt oppe i en økonomisk utfordring.

Man kan også låne en høyere sum, med en mer eller mindre lik låneprosess. Det kan imidlertid forekomme krav fra banken om ytterligere dokumentasjon, jo høyere sum du ønsker å låne.

Dette kan for eksempel være lønnsslipp eller skattemelding som banken vil bruke som en verifisering av informasjonen du har gitt i søknadsskjemaet ditt.