Tvangssalg av boliger på grunn av høy rente

Økte renter har ført til stor oppgang av tvangssalg av boliger

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Flere og flere opplever et rettslig salg av egen bolig på grunn av mislighold av gjeld.

Søndag kunne E24 avsløre at boliger i Oslo i langt større grad selges med tvang fordi eiere ikke har klart å betjene lånene sine.

Bare det siste halve året har den negative trenden økt betydelig.

Nesten 30 prosent flere boliger tvangsselges

I hovedstaden har nemlig antall tvangssalg-begjæringer økt med 28 prosent bare føre halvår i 2023 sammenlignet med første halvår i fjor.

Enda verre er tingenes tilstand i Nord-Troms og Senja. Der ser man en økning på nesten 50 prosent i samme tidsrom.

Slik er prosessen med tvangssalg av bolig

  • Dersom man tar opp et lån med pant i bolig, men ikke klarer å betale renter og avdrag, kan de man skylder penger til, gå en rettslig vei for å kreve inn pengene. Da sendes en begjæring om tvangssalg til tingretten. Videre skal tingretten avgjøre om et tvangssalg skal skje.
  • Når det gjelder budrunder i forbindelse med tvangssalg gjelder spesielle regler. Et eksempel på dette er at det må være en periode på seks uker etter at det høyeste budet er lagt inn, før det er mulig å akseptere budet.
  • Fra begjæringen er sendt til tvangssalget er gjort, kan det ta så lang tid som ett år. De aller fleste klarer imidlertid å betale ut kravet før et tvangssalg gjennomføres, ofte ved å refinansiere lånet sitt.

Økonomien merker renteøkningene

Undersøkelser gjort av Oslo Met viser at hver fjerde husholdning nå merker at renteøkningene påvirker økonomien mye.

For å betjene sine lån, har dessuten så mange som 16% søkt om avdragsfrihet eller refinansiering.

Nå sliter folk med å betale

Ifølge inkassobyrået Kredinor sliter folk med å betale sine boliglån, nå når renten er hevet opp til flere ganger. Dette fører til bekymring.

– Vi er mest bekymret for småbarnsfamiliene, spesielt de som nylig har kjøpt bolig eller etablert familie. For aldersgruppen under 33 år ser vi en økning på 15–20 prosent sammenlignet med fjoråret når det gjelder inkassosaker, og dette har åpenbart en sammenheng med prisvekst og stadig høyere rente, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor i en pressemelding.

Kortsiktige forbrukslån

I mer utfordrende økonomiske tider, viser trenden at flere velger å ta opp mindre forbrukslån med sikkerhet i banken.

I mange tilfeller har det kommet inn begjæringer om tvangssalg til tross for at boliglånet blir betalt. Da har det gjerne blitt betalt med forbrukslån, men slike lån er blitt vanskeligere å ta opp i disse dager.

Med stadig høyere renter blir det samtidig stilt høyere krav om betjeningsevne hos alle som søker forbrukslån. Dermed er ikke dette en mulighet for alle.

Samtidig skriver Norsk Gjeldsinformasjon at nordmenn har brukt feriepenger på å betale ned kredittkortgjeld i sommer. Noe av grunnen skal være for å få tatt opp forbrukslån.

– Noe av nedgangen av forbruksgjeld skyldes nok refinansiering av kredittkortgjeld hvor folk tar opp forbrukslån, som har noe lavere rente enn kredittkort, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.