Smålån eller forbrukslån?

Hva er forskjellen på et smålån og forbrukslån?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Det er ikke alltid så greit å vite forskjellen mellom et smålån og forbrukslån. Aktørene og bankene som kan tilby disse låneformene, omtaler gjerne disse to om hverandre. Samtidig ligger det litt i navnet «smålån», det dreier seg om en begrenset sum dersom man sammenligner med et forbrukslån.

Generelt sett er begge begrepene ganske like, men banker flest omtaler smålån som mindre forbrukslån opp til 50.000 kroner.

Slik fungerer et forbrukslån

Uansett størrelse på lånet, kan et forbrukslån brukes til det man selv ønsker. I forbindelse med denne låneformen krever ikke bankene at beløpet skal ha en hensikt eller et formål, slik som med for eksempel boliglån og billån.

Grunnen til at bankene opererer med begrensninger på boliglån og billån, er fordi de tar pant i objektene som du låner penger til for å finansiere. Dermed stiller du med sikkerhet for lånet du tar opp. Når det gjelder forbrukslån slipper du å stille med sikkerhet for lånet.

Forbrukslån flest kan også skaffes en god del raskere enn andre type lån. Dette skyldes nettopp at man ikke trenger å stille med sikkerhet. Vanlig praksis i dag er å søke om forbrukslån på nett, og får svar umiddelbart. Utbetalingen skjer gjerne innen 3 virkedager.

Smålån har ofte høyere renter

Det er ikke uvanlig at et mindre forbrukslån har høyere renter enn ordinære forbrukslån. Er du på jakt etter de laveste rentene som tilbys med et forbrukslån, bør du sjekke bankene som tilbyr lån på opptil 500.000 kroner.

Alle rentebetingelser fastsettes uansett av bankenes individuelle vurdering av søkeren. Likevel er den laveste nominelle renten ofte høyere på de fleste smålån. En vanlig minsterente på smålån ligger gjerne mellom 7% og 10% hos de fremste bankene innen forbrukslån. Banker som spesialiserer seg på smålån har gjerne en rente på rundt 9%.

Derfor kan gebyrkostnadene variere

Enkelte banker som bare tilbyr smålån opererer med ingen eller relativt lave etableringsgebyr. Søker du hos en av de største bankene kan denne kostnaden ligge på omkring 800 kroner.

Denne faktoren kan faktisk spille en stor rolle dersom du låner et lite beløp. Dette fordi gebyret vil ha en ganske stor prosentvis innvirkning på den effektive renten, avhengig av renteforskjellen naturligvis.

Sender du inn en søknad om å låne 10.000 kroner hos for eksempel Uno Finans (her er etableringsgebyret på 900 kroner) og PayMark (etableringsgebyr på 695 kroner), vil forskjellene på rentene bidra til at Uno Finans kan tilby det beste tilbudet. Dette kan du imidlertid ikke vite før du har tilbudene fra bankene foran deg.

Disse bankene er kjent for å tilby smålån

Er du på jakt etter de mest populære aktørene for smålån? Da bør du sjekke ut tilbydere som Thorn, KlikkLån og Finans Nord. Hos noen aktører kan du også finne det som kalles for mikrolån, mens vanlige smålån gjelder som oftest beløp på mellom 10.000 kroner og 50.000 kroner.

Du kan uansett låne mer enn 50.000 kroner uten sikkerhet, dersom du har behov for det. Husk at rentene ofte starter høyere hos de mindre bankene, enn de som tilbyr store forbrukslån. Likevel kan gebyrene vise seg å være lavere hos de mindre bankene.

Hvilken nedbetalingstid du kan velge, vil avhenge av banken og beløpet du ønsker å låne. Sjekk ut flere banker for å finne lengste og korteste nedbetalingstid.

Ønsker du en oversikt over aktører av smålån? Klikk her.

Disse aktørene tilbyr de største forbrukslånene

Det finnes enkelte aktører av forbrukslån som er mer populære enn andre. Blant annet kan aktørene Uno Finans og Lendo tilby lån uten sikkerhet på opptil 500.000 kroner. Samtidig finnes det enkelte aktører som kan tilby brukskreditt på omtrent samme beløp.

Selv om disse bankene er mest kjent for sine forbrukslån, kan du også søke smålån hos disse. Aktørene kan også skilte med noen av markedets laveste nominelle renter. Hva angår nedbetalingstid så kan du ha opptil 5 år. Unntaket er dersom du tar opp forbrukslån til refinansiering. Da kan du maksimalt bruke 15 år på nedbetalingen.

Kort nedbetalingstid – lavere totalkostnad

Før du går til opptak av forbrukslån, er det noen faktorer du bør vurdere. Du bør for eksempel se på effektiv rente siden denne inkluderer alle lånekostnader. I tillegg er det smart å finne ut totalkostnaden for forbrukslånet.

I den forbindelse har nedbetalingstiden du velger en stor innvirkning på lånets totalkostnader. Her er det viktig å ikke se seg blind på det månedlige beløpet. Du kan se på det månedlige beløpet som et knep fra banken for at du skal velge en så lang nedbetalingstid på lånet som mulig. På denne måten tjener banken mer penger.

Det aller beste er alltid å betale ned lånet så fort som du overhode klarer.